Dračí cesta k ISS

Startu třetí objednané lodi Dragon k ISS jsme se na našem blogu věnovali už několikrát. Nejprve přišla informace, že první stupeň dostane výklopné nohy, díky kterým bude nacvičovat měkké přistání na mořskou hladinu, řešili jsme i samotnou kosmickou loď a náklad v ní. Start byl původně naplánovaný na pondělní pozdní večer, ale nakonec se musel odložit. Včera už ale probíhalo všechno podle plánu a soukromá raketa Falcon se vydala na cestu k obloze.

Pondělní start se musel odložit o čtyři dny kvůli problémům s ventilem na okruhu, kterým proudí helium používané pro správné oddělení prvního a druhého stupně. SpaceX sama uvedla, že závada by nebyla pro misi důležitá, že Falcon by to pravděpodobně zvládl, ale soukromá firma nechce nic riskovat a tak se start odložil o 4 dny. Průběhem celého dne Vás provede přiložená fotoreportáž.

Dopolední počasí příliš nadějně nevypadalo. Nad kosmodormem se převalovala bouřková oblačnost, dvě hodiny před startem meteoroglové varovali před statickou elektřinou ve vzduchu a tvorbou kupovité oblačnosti. Nakonec se ale počasí zlepšilo a pravděpodobnost dobrých podmínek vrostla na 60%.

Dopolední počasí příliš nadějně nevypadalo. Nad kosmodormem se převalovala bouřková oblačnost, dvě hodiny před startem meteoroglové varovali před statickou elektřinou ve vzduchu a tvorbou kupovité oblačnosti. Nakonec se ale počasí zlepšilo a pravděpodobnost dobrých podmínek vrostla na 60%.
Zdroj: http://pbs.twimg.com/

Ve 21:25 našeho času se mohly zapálit motory Merlin na prvním stupni rakety Falcon. Nosič stoupal k obloze.

Ve 21:25 našeho času se mohly zapálit motory Merlin na prvním stupni rakety Falcon. Nosič stoupal k obloze.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net

Detailní pohled na start

Detailní pohled na start
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Kamera umístěná na druhém stupni ukazuje motor Merlin 1D Vac umístěný na horním stupni. Jeho zážeh přišel krátce po oddělení prvního stupně.

Kamera umístěná na druhém stupni ukazuje motor Merlin 1D Vac umístěný na horním stupni. Jeho zážeh přišel krátce po oddělení prvního stupně.
Zdroj: https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net

Horní stupeň během sedmiminutového zážehu dopravil kosmickou loď Dragon a několik malých satelitů na oběžnou dráhu s nejvyšším bodem ve výšce 340 a nejnižším 310 km vysoko.

Horní stupeň během sedmiminutového zážehu dopravil kosmickou loď Dragon a několik malých satelitů na oběžnou dráhu s nejvyšším bodem ve výšce 340 a nejnižším 310 km vysoko.
Zdroj: http://www.astro.cz/

Dragon se od horního stupně oddělil podle plánu. Na snímku z kamery umístěné na druhém stupni Falconu můžete krásně vidět interiér nehermetizované sekce tzv. "trunku", kde jsou uloženy dva vědecké přístroje pro ISS.

Dragon se od horního stupně oddělil podle plánu. Na snímku z kamery umístěné na druhém stupni Falconu můžete krásně vidět interiér nehermetizované sekce tzv. „trunku“, kde jsou uloženy dva vědecké přístroje pro ISS.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net

Vyklápění solárních panelů, jak jej zachytila palubní kamera.

Vyklápění solárních panelů, jak jej zachytila palubní kamera.
Zdroj: http://www.astro.cz/

Horní stupeň rakety Falcon ještě po uvolnění Dragonu vypustil pětici malých cubesatů. Dragon naopak začal pronásledovat Mezinárodní vesmírnou stanici, ke které by měl dorazit okolo nedělního poledne. Astronauti by měli loď zachytit pomocí staniční robotické paže ve 13:14 našeho času.

Oči zájemců o kosmonautiku ale byly upřené na první stupeň rakety Falcon. Ten měl totiž před dopadem provést zpomalující zážeh, díky kterému měl stupeň měkce dosednout na mořskou hladinu. Situace ohledně této operace se neustále měnila. Nejprve se zdálo, že SpaceX od tohoto pokusu upustí kvůli vysokým vlnám v přistávací oblasti – šlo ale o neoficiální informace. Naděje začala svítat již pár minut po odpojení prvního a druhého stupně. Tehdy přinesl web spaceflightnow. informaci od zaměstnance SpaceX, že k brzdícímu zážehu došlo. Firma prý dokonce přijímala video z palubní kamery. Naději dával i tweet Elona Muska.

Přeloženo do češtiny – poslední informace, které máme jsou z výšky 8,5 km, kdy stupeň padal rychlosti 360 m/s (lehce nadzvuková rychlost), přičemž první stupeň téměř nerotoval. To je změna oproti prvnímu pokusu, kdy snahu o brzdící zážeh zhatila právě rotace, jejímž vlivem se odstředivá síla postarala o nedostatečné dodávky paliva do motorů. Tentokrát by to ale mohlo být jiné. Až do momentu, který Musk zmiňuje totiž SpaceX přijímala telemetrii z padajícího stupně přímo z mysu Canaveral. Jakmile ale stupeň „zašel za horizont“, přímé spojení se logicky přerušilo. Další telemetrii už sbírala pouze letadla přelétávající nad oblastí dosednutí.

Další tweet byl ještě pozitivnější a informoval o tom, že SpaceX by mohla získat telemetrii ze snímacích letadel „docela rychle“. Dá se očekávat, že i tento pokus dopadl dobře a v nejbližších hodinách se můžeme těšit na přesnější informace. Pokud vyjde najevo něco bližšího, doplním konkrétní údaje na konec článku.

EDIT 19.4.2014 8:40 SELČ
Další tweety Elona Muska potvrzují, že pokus o přistání na mořské hladině byl úspěšný. Podle toho, co napsal šéf SpaceX na tuto sociální síť měly letové počítače v prvním stupni pracovat ještě 8 sekund po dosednutí na hladinu. Vypnuly se, až když se první stupeň dostal do vodorovné polohy, tedy když se letové počítače dostaly do styku s mořskou vodou. Znamená to ale, že dopad byl natolik měkký, že neohrozil palubní techniku. Jedná se o velký krok vpřed.

Zdroje informací:
http://www.astro.cz/
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/2014-2156.jpg
http://pbs.twimg.com/media/BlgvtO5CYAA_6QA.png:medium
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t31.0-8/858868_10154163279055131_7603273021603834796_o.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/2014-04-18_14h25m28s_0.jpg
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10003330_777800938897762_5715029298761665450_n.jpg
http://www.astro.cz/_data/images/news/2014/04/18/prop.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t31.0-8/1529732_647597258643010_456123656261491125_o.png
http://www.astro.cz/_data/images/news/2014/04/18/arrays.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Dračí cesta k ISS”

  1. slappy Redakce napsal:

    Krásný a dramatický start! Vynutilo-li by si počasí (či cokoli jiného) opět odklad, dostala by už asi přednost Cygnus a SpX-3 by proběhla až někdy v červnu.
    Ten oblak prachu (spalin?), co na začátku ohodil raketu je vážně stylovej 🙂 Jako kdyby Sokol roztáhl křídla vzhůru k obloze!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.