Kosmotýdeník 93. díl (17.6. – 29.6.2014)

Nedělní oběd se již jistě chystá a my jsme vám k němu připravili tradiční přehled událostí, které v minulém týdnu zasáhly do vod kosmonautiky. Tento kosmotýdeník bude o testování, experimentování a zkoušení nových technologií, protože právě takový byl uplynulý týden. Podíváme se proto na odklad nové ruské rakety Angara, následně se vyprávíme do USA, kde se podíváme na test padákového zařízení pro loď Orion a uzavřeme kosmotýdeník sledováním průběhu testu nového nafukovacího štítu pro řídké atmosféry.

Angara neodstartovala

Raketa Angara 1.2

Raketa Angara 1.2
Zdroj: http://rt.com/

Nová ruská rodina raket, které se souhrnně nazývají Angara, má být mimo jiné i cestou k levnějším letům do vesmíru po ruském způsobu. Ostatně blíže jsme se o těchto raketách i nadcházejícím startu první z nich rozepsali už ve starším článku. Naděje na start však pohasly minutu před plánovaným startem, kdy se objevila závada na jednom z ventilů, které dodávají okysličovadlo. Raketa musela být opět odvezena ze startovací rampy a v současnosti se přichází na to, co za poruchou stálo. Na vině bude snad jen hadice vedoucí k problematickému ventilu, která netěsnila. V tom případě by start mohl přijít už výhledově za týden, pokud byl však problém přímo s ventilem, musela by raketa být odvezena zpět do výrobní haly u Moskvy, kde by musel být navařen nový ventil a to by si vyžádalo větší odklad.

Dodejme jen, že ke konci letošního roku měla startovat i těžká verze této rakety Angara A5, která má na orbitu vynést bezmála třicet tun nákladu. Nicméně není zatím jisté, zda nedojde k dokladu i ve světle této poruchy.

Orion má za sebou další padákový test

Celkem již čtrnáctý padákový test z předepsaných sedmnácti má za sebou úspěšně nová americká loď Orion. Samozřejmě nešlo o letový model, ale o maketu určenou právě k důležitým padákovým testům. Pro loď Orion budou padáky samozřejmě důležité, bez nich by se stala jen hrobem pro astronauty, kteří právě přežili celou kosmickou misi.

Test padákového systému lodi Orion

Test padákového systému lodi Orion
Zdroj: http://media4.s-nbcnews.com/

Při těchto testech se hlavně zkouší, jak bude celý padákový systém reagovat na různé poruchy a neočekávané situace. A právě ten, co se odehrál 26. Června byl nejnáročnější právě proto, že simuloval několik závad najednou. Hlavní testovanou poruchou bylo to, že jeden padák zcela vynechal sekvenci, kdy se postupně plní vzduchem, čímž se má omezit těžkému nárazu, který by nastal, kdyby se padáky otevřely najednou a loď by prudce zbrzdila. To by bylo velice náročné jak na konstrukci padáků a lodi, tak i pro posádku, které by to uštědřilo pořádný kopanec. A právě to bylo předmětem testu. Otestovala se jak pevnost lan, zda dokážou udržet celou váhu lodi Orion a zde právě v tom detailu, že loď držely lana jen jednoho padáku, tak i pevnost konstrukce lodi. Tímto se otestoval i vrchlík padáku, který také úspěšně udržel celou váhu lodi. Zbývající dva padáky se pak normálně postupně otevíraly a celý test skončil úspěšným přistáním.

Toto byl zároveň poslední kompletní test padákového systému lodi, před nadcházejícím bezpilotním testem letového exempláře Orionu v rámci mise EFT-1.

Zde je vidět pouze jeden rozvinutý padák ze tří

Zde je vidět pouze jeden rozvinutý padák ze tří
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Test LDSD nevyšel na sto procent

Pod zkratkou LDSD – The Low-Density Supersonic Decelerator se skrývá zařízení, které má v budoucnu umožnit stavbu nových ochranných štítů pro přistávání v řídkých atmosférách, jako je třeba ta na Marsu. Současné technologie totiž narazily na své limity při přistání vozítka Curiosity, které sebou táhlo největší aerodynamický štít, jaký se kdy pro meziplanetární misi vydal. Tunu těžké Curiosity však v budoucnu má být zastíněno většími a těžšími automaty, nebo dokonce loděmi s lidskou posádku a bude proto nutné vyřešit přistávání těchto rozměrných a těžkých strojů.

Průběh celého testu zařízení LDSD

Průběh celého testu zařízení LDSD
Zdroj: https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/

Právě k tomu má sloužit experimentální zařízení LDSD, které mělo otestovat dvě hlavní nové technologie. Zařízení ponejvíce připomínající létající talíř mělo po vynesení stratosférickým balónem do výšky kolem třiceti kilometrů, mělo zapálit svůj raketový motor, který měl stroji udělit rychlost čtyři Machy. Díky této rychlosti a výšce, ve které se zařízení nacházelo, se právě měla testovat řídká atmosféra, třeba právě na Marsu. Po raketovém letu se měl nafouknout nafukovací štít, stabilizovat zařízení a po chvíli vystřelit i nadzvukový padák, který při rychlosti dvě a půl Machu se měl rozvinout a zbrzdit celé zařízení.

LDSD je právě vypuštěno

LDSD je právě vypuštěno
Zdroj: http://media.themalaysianinsider.com/

Při testu probíhalo vše dle plánu. Raketový motor pracoval dobře, udělil zařízení správnou rychlost, štít se nafoukl, ale při rozvíjení padáku došlo k problémům. Padák se úplně nerozvinul, protože se zamotala jeho lana. Tento největší nadzvukový padák má rozvíjení velice složité, právě díky svým rozměrům a zdá se, že to se právě nepovedlo.

Nesmíme však zapomínat, že se jedná o testovací zařízení, jehož úkolem je najít problémy a chyby, aby se pak neobjevily při reálném letu. Po přistání zařízení na hladině Tichého oceánu bude vyzvednuto to nejdůležitější – disk se všemi vědeckými údaji, které pak povedou k vylepšení celého systému. V budoucnosti se tak můžeme těšit nejen na další test, ale třeba i na větší možnosti posílání nákladů na Mars. Vždyť stačí trochu zauvažovat. Nová americká super-raketa SLS, nebo Falcon Heavy by k Marsu mohly vysílat opravdu velké věci.

Kosmické mini-zprávy

Vozítko Curiosity na Marsu aktuálně přejíždí přes oblast malých dun, u kterých zkoumá složení jejich písku. Díky tomu vzniklo několik zajímavých snímků. Třeba tento, nebo tento, či tento.

Na Marsu ještě zůstaneme, ale přesuneme se na jeho orbitu. Sonda MRO aktuálně zasílá zajímavé fotografie, které mají buďto umělecký ráz, nebo nám ukazují, že i na Marsu dochází k pohybu. Na této fotografii vidíte, jak se z jednoho svahu na severním pólu planety utrhl velký ledový masiv a rozbil se o stěnu pod ním.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://rt.com/files/news/29/3a/40/00/rockett.jpg
http://www.trbimg.com/img-53adbab8/turbine/la-sci-sn-nasa-flying-saucer-ldsd-preview-2014-007/750/16×9
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/10404026_10152239742741172_766555536283296258_o.jpg
http://media4.s-nbcnews.com/i/newscms/2014_26/531626/140625-orion2_821d834c7564ca5d1378d3cf4f0adb61.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2014/06/2014-06-25-21_32_36-Orion-EFT-1-Pre-Mission-Update-Thread-350×221.jpg
http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/US_Navys_Pacific_Missile_Range_Facility_in_Kauai_hawaii_NASA_reuters_290614.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.